Nyheter 2023

28 mars 2023
Klarhet om räntefonder
Räntefonder är betydligt mer invecklade än aktiefonder. Placera.se bekräftar detta och försöker bringa klarhet.

22 augusti 2022
AMORTERING ELLER FONDER?
Boräntorna går upp tillsammans med inflationen. Är det läge att amortera eller bättre att lägga pengarna i fonder? Läs mer här.

22 februari 2022
FÖRDELAR MED ATT DIN BRF AMORTERAR
Att ha en låg BRF-avgift är trevligt, men det finns fördelar med att istället amortera på föreningens lån. Läs mer här.

20 juni 2021
SVENSK TJÄNSTEPENSION INVESTERAS I HÅLLBAR UTVECKLING
Genom en garanti från Sida är det nu möjligt att investera tjänstepensionen i en hållbarhetsobligation – ett sätt att förhoppningsvis kunna kombinera ekonomisk tillväxt med förbättrade livsvillkor. Läs mer här.

6 juni 2021
DET HÄR ÄGER DU
Teknik, verkstad, bank eller något annat? Frida Bratt går igenom sammansättningen av världens börser. Intressant läsning för den som främst sparar i indexfonder.
Läs här.

22 februari 2021
EKONOMIBYRÅN DISKUTERAR BÖRSHANDELN
Intresset för börsen blir allt större och nya appar ökar tillgängligheten. Ekonomibyrån diskuterar om börsen är det nya casinot. Se programmet här.

11 september 2020
BILLIGARE ATT FLYTTA TJÄNSTEPENSION
Tidigare har det kunnat kosta tiotusentals kronor att flytta tjänstepensionen. Nästa år kommer kosta max 600 kronor. Läs mer här.

12 februari 2020
NATURSKYDDSFÖRENINGEN RYTER IFRÅN
Klimatkrisen har ingen missat. Nu kräver Naturskyddsföreningen att pensionspengarna inte ska investeras i fossila bolag. Läs mer här.

10 augusti 2019
SÅ SKYDDADE ÄR DINA PENGAR
Vilket skydd finns på sparkonton och investeringssparkonton? Och vad händer om din bank eller ditt fondbolag går i konkurs? Svaren har du här.

13 maj 2019
INDEXFONDER FORTSÄTTER ATT LEVERERA
Att dyra aktiva fonder sällan slår billiga indexfonder är välkänt, men tål att upprepas. Läs mer här och här.

4 april 2019
Nordea säljer dyra produkter (såklart)
Bankernas roll är att plocka småsparare på pengar. Ett effektivt sätt att göra det på är att ta ut höga avgifter. Därför marknadsför man de dyra produkterna och håller tyst om de billiga. Morningstars Jonas Lindmark har tittat på exemplet Nordea. Läs mer här.

11 februari 2019
SÅ LÄSER DU DET ORANGEA KUVERTET
Snart dimper det ökända orangea pensionskuvertet ner på hallmattan. Många får ångest över innehållet, men att få koll är första steget mot kontroll. Så här tolkar du informationen.

10 januari 2019
SÅ BYTER DU BANK
De flesta människor är trogen sin bank trots dåliga villkor. Det kan uppfattas som krångligt att byta, men SvD beskriver hur det går till. Läs mer här.

22 november 2018
100 MILJARDER UTAN RÄNTA
Vi svenskar har 100 miljarder på statens skattekonto. Där gör de ingen nytta eftersom räntan är obefintlig. Läs mer här.

16 oktober 2018
MYTER OM SPARADE
Expressens Frida Bratt går igenom fyra myter om sparande. Läs här.

30 september 2018
GENOMGÅNG AV ISK KONTRA KAPITALFÖRSÄKRING
Svenska Dagbladet går igenom för- och nackdelar med ISK och kapitalförsäkring.
Läs mer här.

27 september 2018
FÖRSLAG OM HÖJD PENSIONSÅLDER
Den som är 35 år idag kommer att kunna börja ta ut den allmänna pensionen först vid 66 år, enligt ett nytt förslag från Pensionsmyndigheten. Läs mer här.

24 augusti 2018
NY BILLIG GLOBALFOND
Att hålla nere avgifterna i fondsparandet är viktigt och nu lanserar Avanza en extremt billig global indexfond. Den totala avgiften är endast 0,1 procent. Förhoppningsvis kommer detta att leda till prispress även på andra indexfonder. Läs mer här.

13 augusti 2018
HA ALLTID EN BUFFERT
Att ha en ekonomisk buffert är självklart om man vill ta ansvar för sin ekonomi. Men hur stor den bör vara beror på din livssituation. En ung person i en billig hyresrätt behöver ju inte en lika stor buffert som den som har barn och bor i ett hus med ett räntekänsligt lån. Läs mer här.

8 augusti 2018
BILLIGARE FONDAVGIFTER ATT VÄNTA
Höga förvaltningsavgifter urholkar en stor del av vinsten när man investerar i fonder. Det är därför fler och fler förespråkar indexfonder med låga avgifter. Nu har en amerikansk fondjätte lanserat USA:s första avgiftsfria indexfonder, vilket väntas skapa prispress även i Sverige. Läs mer här.

28 juni 2018
SÅ FUNGERAR INDEX
Att spara i passivt förvaltade indexfonder blir allt mer populärt. Men hur fungerar egentligen ett index? Svaret har du här och här.

15 maj 2018
SVAG KRONA GER MER PÅ KONTOT
Den svaga svenska kronan gynnar dig som har fonder i dollar och euro. Att investera både i Sverige och i en globalfond ger alltså inte bara riskspridning i traditionell mening utan innebär även att effekterna av valutaförändringar kan jämnas ut. En svag krona gör det dyrare att konsumera i Sverige men värdet på dina amerikanska och europeiska fonder ökar. Läs mer här.

7 maj 2018
LÄGRE RISK FÖR SOFFLIGGARE
Alla vi som låtit bli att göra ett aktivt för premiepensionen har fått pengarna placerade i det statliga förvalet AP7 Såfa. Detta icke-val har varit en bra affär hittills och det finns inga skäl att byta. Fonden har dock fått lite kritik för att ta för stora risker, men nu sänks risken genom ett antal åtgärder. Läs mer här.

4 april 2018
LIVSFARLIGT ATT BLI AV MED BESPARINGAR
Risken att dö ökar dramatiskt om man förlorar sina pengar. Läs mer här.

5 mars 2018
SÅ DÅLIGA ÄR SVENSKAR PÅ EKONOMI (RIKTIGT DÅLIGA)
Artikel i Svenska Dagbladet om hur dåliga svenskar är på ekonomi. Men trots den låga kunskapen ligger vi tydligen bra till internationellt sett. Läs mer här.

7 februari 2018
GÄSTBLOGGAR PÅ ADVISA.SE
Under det här året kommer jag att gästblogga om ekonomi hos låneförmedlaren Advisa. Det senaste inlägget handlar om hur man på bästa sätt hanterar inflationen som så smått börjat röra sig uppåt. Läs mer här.

4 januari 2018
TYDLIGARE FONDAVGIFTER
Från och med i år gäller nya regler för hur fondavgifter ska redovisas. Tidigare kunde förvaltare gömma en del av avgiften och få produkten att verka billigare än vad den egentligen var. Nu redovisas istället den verkliga totalavgiften så att det blir enklare för konsumenten att jämföra. Vissa fonder visar sig nu vara några tiondelar dyrare, men ett hemskt exempel är fonden ”Tellus fonder investmentbolag” som påstått sig ha en förvaltningsavgift på 0,9 procent som i själva verket var 2,62 procent.
Än så länge har jag inte hittat var de nya avgifterna redovisas hos Nordnet, men hos Avanza är det klart och tydligt.

En annan ”snackis” just nu är att Länsförsäkringar har en klausul som stipulerar att bolaget kan ta ut en säljavgift på 2 procent om de känner för det. Det har lett till att många byter ut sina LF-fonder mot motsvarande hos andra förvaltare. Men det värsta är väl ändå att Länsförsäkringar särskriver i klausulen… Bloggen Petrusko tar upp båda ämnen.

28 december 2017
2018 SPÅS BLI ETT BRA BÖRSÅR
Bloggen ”Molekylär ekonomi” är en extremt nördig ekonomiblogg. Där spås fortsatta börsuppgångar under den första halvan av 2018. För egen del fortsätter jag med mitt månadssparande i breda indexfonder utan att anpassa mig efter tillfälliga upp- och nedgångar. Men här är en länk till Molekylär ekonomi.

30 november 2017
JA TILL TUFFARE AMORTERINGSKRAV
Regeringen har sagt ja till Finansinspektionens förslag om nytt amorteringskrav. Det nya kravet innebär att låntagaren måste amortera en procentenhet mer än i dag på skulden om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomsten före skatt. Bland dem som omfattas innebär det en ökad månadsamortering på i snitt 2 000 kronor i månaden. Läs mer här.

28 november 2017
AMORTERINGSKRAV ELLER INTE?
Finansinspektionen vill införa tuffare amorteringskrav men möts av svalt intresse.
Även inom regeringen verkar det finnas en spricka. Läs mer här.

5 oktober 2017
SKAKIGT FÖR VAPENAKTIER
Efter massakern i Las Vegas påverkas vapenaktier negativt eftersom branschen fruktar hårdare vapenlagar. Jag har naturligtvis inga aktier i vapentillverkare och det är bara att hoppas att USA får tuffare lagar framöver. Läs mer här.

13 september 2017
HÖJD SKATT PÅ ISK
Marginell höjning av skatten på ISK. Inget att oroa sig för eftersom skatten är fortsatt väldigt låg. Men visst hade det varit bättre att göra lån dyrare, istället för att göra sparande dyrare? Läs mer här.

1 september 2017
RIKTIGT DÅLIGT FÖRSLAG OM PPM
AP7 Såfa är hotad. Läs mer här.

16 augusti 2017
NU KAN DET BLI ENKLARE ATT FLYTTA PENSIONEN
Artikel om nytt förslag från regeringen. Klicka här.

4 augusti 2017
KRÖNIKA OM PENSIONSSYSTEMET

Expressens Britta Svensson är minst sagt frustrerad över hur invecklad pensionen är. Klicka här.

3 augusti 2017
TÄNKVÄRT OM ISK

Intressanta resonemang om investeringssparkonto på länken.

31 juli 2017
SÅ BLIR DIN PENSION

Bra debattartikel om pensionssparande och fondavgifter på länken.
Spiltans VD, Per H. Börjesson, ger exempel på hur mycket en sparare kan få när hen går i pension.