Nyheter 2018

7 februari
GÄSTBLOGGAR PÅ ADVISA.SE
Under det här året kommer jag att gästblogga om ekonomi hos låneförmedlaren Advisa. Det senaste inlägget handlar om hur man på bästa sätt hanterar inflationen som så smått börjat röra sig uppåt. Läs mer här.

4 januari
TYDLIGARE FONDAVGIFTER
Från och med i år gäller nya regler för hur fondavgifter ska redovisas. Tidigare kunde förvaltare gömma en del av avgiften och få produkten att verka billigare än vad den egentligen var. Nu redovisas istället den verkliga totalavgiften så att det blir enklare för konsumenten att jämföra. Vissa fonder visar sig nu vara några tiondelar dyrare, men det värsta exemplet är fonden ”Tellus fonder investmentbolag” som påstått sig ha en förvaltningsavgift på 0,9 procent som i själva verket var 2,62 procent!
Än så länge har jag inte hittat var de nya avgifterna redovisas hos Nordnet, men hos Avanza är det klart och tydligt.

En annan ”snackis” just nu är att Länsförsäkringar har en klausul som stipulerar att bolaget kan ta ut en säljavgift på 2 procent om de känner för det. Det har lett till att många byter ut sina LF-fonder mot motsvarande hos andra förvaltare. Men det värsta är väl ändå att Länsförsäkringar särskriver i klausulen… Bloggen Petrusko tar upp båda ämnen.

28 december
2018 SPÅS BLI ETT BRA BÖRSÅR
Bloggen ”Molekylär ekonomi” är en extremt nördig ekonomiblogg. Där spås fortsatta börsuppgångar under den första halvan av 2018. För egen del fortsätter jag med mitt månadssparande i breda indexfonder utan att anpassa mig efter tillfälliga upp- och nedgångar. Men här är en länk till Molekylär ekonomi.

30 november
JA TILL TUFFARE AMORTERINGSKRAV
Regeringen har sagt ja till Finansinspektionens förslag om nytt amorteringskrav. Det nya kravet innebär att låntagaren måste amortera en procentenhet mer än i dag på skulden om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomsten före skatt. Bland dem som omfattas innebär det en ökad månadsamortering på i snitt 2 000 kronor i månaden. Läs mer här.

28 november
AMORTERINGSKRAV ELLER INTE?
Finansinspektionen vill införa tuffare amorteringskrav men möts av svalt intresse.
Även inom regeringen verkar det finnas en spricka. Läs mer här.

5 oktober
SKAKIGT FÖR VAPENAKTIER
Efter massakern i Las Vegas påverkas vapenaktier negativt eftersom branschen fruktar hårdare vapenlagar. Jag har naturligtvis inga aktier i vapentillverkare och det är bara att hoppas att USA får tuffare lagar framöver. Läs mer här.

13 september
HÖJD SKATT PÅ ISK
Marginell höjning av skatten på ISK. Inget att oroa sig för eftersom skatten är fortsatt väldigt låg. Men visst hade det varit bättre att göra lån dyrare, istället för att göra sparande dyrare? Läs mer här.

1 september 2017
RIKTIGT DÅLIGT FÖRSLAG OM PPM
AP7 Såfa är hotad. Läs mer här.

16 augusti 2017
NU KAN DET BLI ENKLARE ATT FLYTTA PENSIONEN
Artikel om nytt förslag från regeringen. Klicka här.

4 augusti 2017
KRÖNIKA OM PENSIONSSYSTEMET

Expressens Britta Svensson är minst sagt frustrerad över hur invecklad pensionen är. Klicka här.

3 augusti 2017
TÄNKVÄRT OM ISK

Intressanta resonemang om investeringssparkonto på länken.

31 juli 2017
SÅ BLIR DIN PENSION

Bra debattartikel om pensionssparande och fondavgifter på länken.
Spiltans VD, Per H. Börjesson, ger exempel på hur mycket en sparare kan få när hen går i pension.

Annonser